Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 75 gram
mleko 1 szklanka
sól 1 szczypta
drożdże 25 gram
skórka z pomarańczy lub limonki 2 łyżeczki
mąka pszenna 750 gram
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę robimy zagłębienie i tak zostawiamy . Do małego garnka wlewamy pól szklanki mleka i masło mieszamy do rozpuszczenia . Drugą połowę mleka czyli pół szklanki podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nim drożdże . Mleko z rozpuszczonymi drożdżami i łyżką cukru wlewamy do wgłębienia w misce z mąką delikatnie mieszamy . Mleko z masłem przelewamy z garnuszka do miski , posypujemy skórką pomarańczową krojoną i szczyptą soli dodajemy cukier z prawdziwa wanilią . Wyrobiłam ciasto i zostawiamy pod ściereczką na godzinę ,żeby ciasto dobrze wyrosło.
Krok 1 - Bułeczki drożdżowe foto
2
Po godzinie wyrabiamy jeszcze raz ciasto i dzielimy na połowę wałkujemy na około 1,5 centymetra i wykrawamy serduszka i kwadraciki
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe foto
3
Bułeczki kładziemy na blachę na papierze pieczmy .
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe foto
4
Pieczemy koło 25 minut w 180 stopniach . Potem robimy pyszne śniadanie .
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 12.09.2012 06:30
Łatwo się robi wiec zapraszam do wypróbowania
irenka 06.09.2012 20:09
pyszniutkie
tessinka 06.09.2012 08:56
Chętnie bym zjadłą taką bułeczkę na śniadanie i to nie jedną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak