Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowy sernik
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki miękkiej margaryny
1/2 szklanka cukru
2 jajka
1 żółtko
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
1/2 kostka miękkiego masła
1/2 szklanka cukru
750 g. serka homogenizowanego waniliowego;
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć blachę. Ugotować budyń czekoladowy i gorący przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy wymieszać. Na koniec lekko mieszając połączyć z pianą ubitą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym czekoladowym budyniu.
Temperatura pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 40 min.