Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z jabłkami i śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłko słodkie 1 bardzo duża sztuka
cytryna 1/2 sztuki
cukier 1-2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
budyń toffi 1 opakowanie
mleko 1/2 l
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 2 łyżki
czekolada w młynku wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z jabłkami i śmietaną

Kroki postępowania

1
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Od razu skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny. Do jabłek dodać cukier i cynamon.
Krok 1 - Budyń z jabłkami i śmietaną foto
2
Chwilę razem podgrzewać (tyle, żeby jabłko lekko zmiękło i puściło trochę soku). Jabłko lekko przestudzić.
Krok 2 - Budyń z jabłkami i śmietaną foto
3
Budyń ugotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić.
Krok 3 - Budyń z jabłkami i śmietaną foto
4
Do 4 pucharków rozłożyć jabłko z cynamonem.
Krok 4 - Budyń z jabłkami i śmietaną foto
5
Na jabłku rozłożyć przestudzony budyń.
Krok 5 - Budyń z jabłkami i śmietaną foto
6
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder.
Krok 6 - Budyń z jabłkami i śmietaną foto
7
Śmietanę rozłożyć na budyniu. Każdą porcję deseru oprószyć czekoladą z młynka. Podawać od razu po przygotowaniu.
Krok 7 - Budyń z jabłkami i śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 29.10.2014 12:05
bardzo smaczny deser,lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak