Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń z gorącymi malinami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 350 ml
budyń malinowy 1 opakowanie
cukier 4 łyżki
maliny świeże 1 szklanka
olej 1 łyżeczka

Porada

Do tego deseru najczęsciej używam "puddingu", który kupuję na Słowacji. W przeciwieństwie do naszego budyniu jest on nie z mąki ziemniaczanej a kukurydzianej, dlatego ma trochę inny smak i konsystencję ale nasz budyń też może być.

Przepis i sposób przygotowania na: budyń z gorącymi malinami

Połowę mleka zagotować, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy i dwie łyżki cukru. Wlać na gotujące się mleko i na małym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Foremki do małych babek nasmarować olejem za pomocą pędzelka. Napełnić budyniem i odstawić do wystudzenia. Maliny zasypać cukrem i tuż przed podaniem podgotować chwilę, aż sok trochę odparuje. Deser przełożyć na talerzyki odwracając foremki dnem do góry. Polać sosem malinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak