budyń waniliowy z poziomkami

budyń waniliowy z poziomkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • żółtka

    3 sztuki
  • mleko

    3 szklanki
  • cukier

    4 łyżeczki
  • poziomki

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z przeznaczonego na budyń mleka odlać ¾ szklanki, rozprowadzić nim proszek. Ubić żółtka z cukrem i oczyścić poziomki. Mleko zagotować, wlać mleko z budyniem i mieszając zagotować raz jeszcze. Dodać żółtka ciągle mieszając trzymać na ogniu. Lecz nie dopuścić do wrzenia. Zdjąć z ognia lekko przestudzić , dodać owoce. Część owoców nałożyć do miseczek zalać budyniem, pozostałymi owocami przybrać budyń i pozostawić do przestygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat