Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową

Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Budyń

  • ryż ugotowany

    400 g
  • mleko

    150 ml
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • cukier

    do smaku

Frużelina gruszkowa

  • gruszki

    250 g
  • cukier

    3 łyżeczki
  • skrobia ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • woda

    1 łyżka
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż umieszczamy w malakserze, dodajemy mleko i ziarenka wanilii. Miksujemy kilka minut do utworzenia "papki", słodzimy do smaku i przekładamy do miseczek/pucharków.

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla lub na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści i utworzy sok.

Część utworzonego soku odlewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.

Skrobię mieszamy z 1 łyżką wody i wlewamy do gruszek cały czas mieszając, gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.

Do gotowej frużeliny dodajemy chili i ponownie mieszamy.

Wykładamy na wcześniej przygotowany budyń.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat