Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń kawowy wersja I.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 500 ml
cukier 3,5 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
budyń śmietankowy

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń kawowy wersja I.

Odlewam trochę mleka,by zmieszać w nim proszkowane,sypkie składniki, a resztę mleka gotuję na niedużym ogniu. Do odlanego mleka wsypuję proszek budyniowy,3,5 łyżki cukru i 1 łyżkę(nawet ze skromną górką)kawy rozpuszczalnej.Wszystko dokładnie mieszam, aby nie było grudek.Gdy mleko się zagotowało,zaczynało się unosić do brzegów garnka wlałam rozmieszany kawowo – cukrowo – budyniowy płyn.Chwilkę na niedużym ogniu wszystko razem jeszcze podgrzewałam jednocześnie mieszając.Po chwili zdjęłam z palnika,przelałam do miseczek (wyszło 2 miseczki)i podziwiałam jakie to wspaniałe dzieło kawowe mi wyszło.
Budyń ma ładny brązowy, karmelowy kolor i pachnie obłędnie kawowo. Bardzo szybki patent na kawowy deser dla kawowych miłośników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 27.08.2013 17:57
smaczny budyń
Mati13 02.08.2013 11:34
można i tak spróbować :)
agi 06.06.2013 00:39
Uwielbiam kawe pod każdą postacia, wiec budyn na pewno zrobie, pozdrawiam :)
Madziela 03.02.2013 08:55
a ja tam robie tak jak Ty - z torebki, przy cztm tez nikt poza mna nie lubi takiego budyniu :)
Habibi 08.01.2013 12:15
Też sobie robię (reszta rodziny nie lubi...) budyń kawowy, ale od podstaw...
as28 08.01.2013 09:19
mniam
as28 08.01.2013 09:19
mniam
cukiereczek 08.01.2013 08:53
ciekawe
Konczi 08.01.2013 08:49
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak