Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z jagodami
Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozgnieść z 2 łyżkami cukru. Poczekać aż się rozpuszczą i wlać ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia - tak, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
W misce wymieszać mąkę ze skórką pomarańczową, dodać żółtko, resztę cukru, szczyptę soli i wodę, po czym wlać rozczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, włożyć je do miski. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut - do podwojenia objętości.
Tortownicę (20 cm średnicy) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a boki lekko posmarować masłem. Ciasto podzielić na kilka - kilkanaście części. Każdą część rozpłaszczać lekko w dłoni na placek, nakładać łyżeczkę jagód lub frużeliny, zaklejając i układać w tortownicy sklejeniem w dół.
Powtarzać czynność do wykończenia ciasta i zapełnienia tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni. Przed pieczeniem posmarować ciasto mlekiem.
Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione, wyjąć z piekarnika i przestudzić. Na koniec można całość polukrować lub podawać z kwaśną śmietaną i oprószone cynamonem.