buchty drożdżowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dkg
  • drożdże

    3 dkg
  • cukier

    5 dkg
  • jajko

    3 szt
  • mleko

  • tłuszcz

    5 dkg
  • starta skórka z cutryny

  • masło do smarowania formy

  • powidła śliwkowe

  • dżem

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podłużna blaszkę wysmarować masłem, mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem. Dodać mąkę, żółtko, cukier, a także tłuszcz i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto i wyrobić małe bułeczki, dodając do środka powidła lub dżem. Piec w gorącym piekarniku około godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat