Buchty czyli kluski na parze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • mleko

    125 ml
  • jajko

    1 szt
  • drożdże

    20 g
  • masło

    2 łyżeczki
  • cukier

    2-3 łyzki
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buchty czyli kluski na parze foto
Masło oztopić w małym rondelku i odstawić do ostudzenia.
Krok 2 - Buchty czyli kluski na parze foto
Do małego naczynia wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Do tego dodać pokruszone drożdże i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
Krok 3 - Buchty czyli kluski na parze foto
Przesianą mąke wsypać do miski, dodać do niej szczyptę soli oraz resztę cukru. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto.
Krok 4 - Buchty czyli kluski na parze foto
W trakcie zagniatania dolewamy stopione masło. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Krok 5 - Buchty czyli kluski na parze foto
Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki i formowac kulki. Kluski układać w garnku do gotowania na parze z gotująca się wodą.
Krok 6 - Buchty czyli kluski na parze foto
Gotować a właściwie parować 10-15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ana1 20.08.2013 18:56
wspaniale wyglądają aż ślinka leci
Magula 12.08.2013 12:47
Alex z gulaszem jeszcze nie jadłam, ja zawsze podaję na słodko, z sosem lub musem owocowtym
Alex_M 11.08.2013 11:45
uwielbiam z gulaszem! :)
Magula 07.08.2013 09:51
anemon ja od razu po uformowaniu dałam na pare i ładnie wyrosły
anemon 06.08.2013 13:21
Lubię kluski na parze, zwłaszcza z owocowym sosem. Robię podobnie, jedynie daję mniej drożdży i po uformowaniu klusek zostawiam je jeszcze do wyrośnięcia, a dopiero później do garnka.
everay 04.08.2013 19:45
pycha, smak dzieciństwa:)
tomek18 04.08.2013 19:11
bardzo lubię
sanielcia 04.08.2013 16:41
Oj jakie dobre :)
adelajda 04.08.2013 16:00
tradycja sama się broni, super !!
Konczi 04.08.2013 15:55
Bardzo lubię kluski na parze, super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat