Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowo-makowy torcik
Kroki postępowania
Do utartego tłuszczu dodajemy wymieszane sypkie składniki, wlewamy sok. Na koniec ciasto łączymy z ubitymi białkami i skórką cytrynową.
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę.
Masło, żółtka oraz cukier przekładamy do miski. Miksujemy.
Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C.
Upieczony studzimy, a następnie wykańczamy galaretką i brzoskwiniami.
Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody. Studzimy.
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w grubsze plasterki. Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy jej połowę na makowiec. Układamy na niej owoce starając uformować z nich kwiat. Całość zalewamy pozostałą galaretką. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.