Brzoskwiniowe bułeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • masło

    1/2 kostki
  • żółtko jajek

    1 szt
  • gęsta śmietana

    2-3 łyż
  • jajko

    1 szt
  • brzoskwinie

    8 szt
  • cukier

    3 łyż
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę i cukier puder łączymy i siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Brzoskwinie myjemy, przekrajamy i wyrzucamy pestki.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Połowę krążków obkładamy połówkami brzoskwiń, posypujemy cukrem i przykrywamy pozostałymi krążkami. Zalepiamy brzegi i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof42 04.12.2010 13:20
jakie rumiane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat