Brukselka zapiekana z sosem serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukselka

    0,5 kg
  • masło

    2 łyzki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    0,5 l
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • żółty ser starty

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brukselkę opłukać, oczyścić ze zwiędłych listków, przyciąć głąby i zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru a następnie gotować przez ok 20 minut, odcedzić.
Na patelni roztopić łyżkę masła i wrzucić brukselkę, zrumienić i zdjąć z ognia.
Na pozostałym maśle przesmażyć mąkę, dodać mleko i gotować 10 minut ciągle mieszając.
Zdjąć z ognia, dodać żółtko, wymieszać, dodać połowę startego sera i doprawić sos solą i pieprzem.
W naczyniu do zapiekania ułożyć brukselkę i zalać ją sosem oraz posypać resztą sera.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna28 26.04.2012 17:14
wygląda fajnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat