Brukiew z marchewką do obiadu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    0,5 kg
  • warzywa

    0,5 kg ( brukiew)
  • masło

    3-5 dag
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę i brukiew obrać, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać odrobinę soli, przykryć i gotować. Z warzyw ugotowanych na pół miękko usunąć przykrywkę i odparować. Do miękkiej marchewki z brukwią włożyć surowe masło. Mąkę z wodą i dokładnie wymieszać rózgą, tak aby nie było grudek. Połączyć z miękkimi warzywami, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
IKrakowianka
Brukiew z marchewką to bardzo smaczne połączenie. Pyszny i łatwy do zrobienia dodatek do dania z mięsem. W takiej wersji przygotowałam pierwszy ale nie ostatni raz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 16.12.2016 21:53
ciekawa propozycja
Jadwiga/Jaga85 16.12.2016 19:30
bardzo fajne warzywka
2milutka 16.12.2016 18:07
dobre połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat