Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie z solonym karmelem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

masło 280 g
czekolada gorzka 280 g
jajko 4 szt
cukier 260 g
mąka pszenna 170 g
sól 1 łyżeczka

solony karmel

cukier 180 g
miód 1 łyżka
woda 50 ml
masło 50 g
śmietanka kremowa 45 ml
sól gruboziarnista duża szczypta

ganache czekoladowy

śmietana kremówka 3/4 szklanki
czekolada gorzka 170 g

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z solonym karmelem

Mąkę wymieszać z solą, następnie przesiać i odłożyć.
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, wyłączyć palnik i dodać czekoladę, wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
W drugim naczyniu lekko roztrzepać całe jajka z cukrem. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, wymieszać i przelać do formy o wymiarach 25cm x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C (lub chwilę dłużej). Gotowe brownie jest lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek ciasta nie powinno być śladów surowego ciasta.
Solony karmel:
W małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować aż karmel będzie bursztynowo – złoty a następnie zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na brownie.
Czekoladowy ganache:
Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.
Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową. Umieścić w lodówce, do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 13.05.2017 16:46
bardzo dziękuję :)
Bernadeta1 28.04.2017 18:56
pyszne słodkości
w mojej kuchni 28.04.2017 15:02
same pyszności
Franciszek 28.04.2017 13:56
dobre do kawy
Madzai 28.04.2017 13:14
apetyczne !
Edith85 28.04.2017 11:39
Rewelacyjne ciasto
Mniam 28.04.2017 11:16
To brownie musi być obłędnie w smaku.
Wiktoria29 28.04.2017 11:03
pyszna rozpusta
pestka 28.04.2017 09:40
wygląda pysznie
AZgotuj 28.04.2017 09:35
cudowne połaczenie
Justi2401 28.04.2017 09:17
Wspaniałe brownie :)
slodkieniebo 28.04.2017 08:49
Uwielbiam brownie ! :)
Krzysztof15 28.04.2017 06:24
pyszne ciacho
Renata9 27.04.2017 22:47
Smaczne ciacho
Jolanta40 27.04.2017 22:00
bardzo apetyczne
Lis 27.04.2017 21:56
Cudownie smakowite:)
wwwiolka 27.04.2017 21:56
Bardzo fajny przepis.
Stenka 27.04.2017 21:29
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak