Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami

Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm; 9 porcji

  • kasza jaglana

    1/2 szklanki
  • woda

    1,5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • jajka

    3 sztuki
  • olej

    50 ml
  • ksylitol

    1 szklanka
  • kakao

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • pistacje

    100 gram (solone, obrane)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami foto
Kaszę jaglaną należy ugotować (*) i pozostawić do ostudzenia, a następnie dodać jajka, olej, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.

(*) Do garnuszka z 1,5 szklanki osolonego wrzątku wsypać kaszę uprzednio kilkakrotnie przepłukaną pod bieżącą wodą.
Kaszę gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 15 minut, a następnie pozostawić do ostudzenia.
(Woda powinna całkowicie wsiąknąć w kaszę.)
Krok 2 - Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami foto
Całość wymieszać blenderem lub w malakserze do momentu otrzymania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Krok 3 - Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami foto
Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu ułożyć pistacje.
Krok 4 - Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami foto
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Kroić dopiero po ostudzeniu.
Diana Rusiłowicz
Zdrowe, rozpływające się w ustach brownie i... dodatkowo bez glutenu? Tak, to naprawdę możliwe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 12:45
dobre ciasto.

Joanna Kryla

22.01.2018 11:26
Pysznie i zdrowo:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat