Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
otręby owsiane
200 g -
kakao
70 g -
proszek do pieczenia
płaska łyżeczka -
sól
duża szczypta -
słodzik w płynie
1,5 łyżki -
czekolada gorzka
1 tabliczka -
parafina płynna
100 ml -
esencja waniliowa
do smaku -
mąka migdałowa
1/3 szkl. -
jajko
4 szt. -
maizena
50 g -
cukinia
2 szkl. -
mleko w proszku
4 (odtłuszczone) -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
kawa zbożowa
2-3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Brownie z cukinią / Dukan
Czekoladę gorzką utrzeć na drobnej tarce.
Kakao, sodę, maizenę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski.
Słodzik, parafinę, esencję waniliową i jajka zmiksować na jednolity płyn.
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o największych otworach.
Kawę inkę i mleko w proszku podlać kilkoma łyżkami ciepłej wody i wymieszać na jednolitą masę - dodać do płynnej masy, stale miksując, a następnie wolno dodawać suche składniki.
Na końcu dodać utartą cukinię i rozdrobnioną czekoladę gorzką - wymieszać dokładnie.
Formę nasmarować parafiną i wypełnić masą czekoladową.
Piec 25-30 minut w temperaturze 170-180*C.
Kroić jeszcze ciepłe.
Komentarze (1)