Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

FARSZ

  • mięso wieprzowe

    0.5 kg. ( szynka lub łopatka )
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • pieczarki

    5-6 szt. (malutkie)
  • cebula

    1 szt.
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • olej

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • bazylia świeża

    5-6 listków
  • natka pietruszki

    2 łyżki (siekana)
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki

BESZAMEL

  • mleko

    350 ml.
  • masło

    3 płaskie łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    po 1 szczypcie
  • mozzarella w kulce

    1 kulka

DODATKOWO

  • cannelloni

    ok. 200 gram ( 1 op. )
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
FARSZ: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z masłem.
Krok 2 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
Paprykę i pieczarki obrać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać.
Krok 3 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę.
Krok 4 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 7 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu).
Krok 8 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
Ułożyć je poziomo w naczyniu żaroodpornym prostokątnym. Następnie układać jedną na drugą pionowo.
Krok 9 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
BESZAMEL: Masło rozpuścić w rondelku. Kiedy zacznie skwierczeć dodać mąkę, energicznie mieszając, aż dobrze się rozpuści. Powoli wlewać mleko i mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje.
Krok 10 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 29.08.2017 17:20
Ale pysznie wygląda. Mniam. :)
ben-ka 08.02.2016 12:38
Dawno ich nie robiłam.......
Ada-Gaba 16.09.2015 21:13
apetyczne danie
Lucan 16.09.2015 19:50
uwielbiam:)
Stenka 16.09.2015 17:54
smaczne danie
gosia561 16.09.2015 16:05
ale to apetyczne
Ola1young 16.09.2015 15:52
apetyczne danie :)
dollce 16.09.2015 13:49
same pyszności ;)
pajbek 16.09.2015 13:29
Pyszne :-)
molanka 16.09.2015 13:01
smakowicie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat