Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ

mięso wieprzowe 0.5 kg. ( szynka lub łopatka )
papryka czerwona 2 szt.
pieczarki 5-6 szt. (malutkie)
cebula 1 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej 3 łyżki
masło 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
bazylia świeża 5-6 listków
natka pietruszki 2 łyżki (siekana)
przecier pomidorowy 3 łyżki

BESZAMEL

mleko 350 ml.
masło 3 płaskie łyżki
mąka 2 łyżki
sól i pieprz po 1 szczypcie
mozzarella w kulce 1 kulka

DODATKOWO

cannelloni ok. 200 gram ( 1 op. )

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem

Kroki postępowania

1
FARSZ: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z masłem.
Krok 1 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
2
Paprykę i pieczarki obrać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać.
Krok 2 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
3
Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę.
Krok 3 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
4
Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
5
Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
6
Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
7
Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu).
Krok 7 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
8
Ułożyć je poziomo w naczyniu żaroodpornym prostokątnym. Następnie układać jedną na drugą pionowo.
Krok 8 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
9
BESZAMEL: Masło rozpuścić w rondelku. Kiedy zacznie skwierczeć dodać mąkę, energicznie mieszając, aż dobrze się rozpuści. Powoli wlewać mleko i mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje.
Krok 9 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto
10
Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 min.
Krok 10 - Cannelloni z farszem mięsnym z przewagą papryki i pieczarek pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 29.08.2017 17:20
Ale pysznie wygląda. Mniam. :)
ben-ka 08.02.2016 12:38
Dawno ich nie robiłam.......
Ada-Gaba 16.09.2015 21:13
apetyczne danie
Lucan 16.09.2015 19:50
uwielbiam:)
Stenka 16.09.2015 17:54
smaczne danie
gosia561 16.09.2015 16:05
ale to apetyczne
Ola1young 16.09.2015 15:52
apetyczne danie :)
dollce 16.09.2015 13:49
same pyszności ;)
pajbek 16.09.2015 13:29
Pyszne :-)
molanka 16.09.2015 13:01
smakowicie się prezentuje
RenataZ-et 16.09.2015 12:30
wygląda bardzo apetycznie
krokus 16.09.2015 11:55
pyszny obiad
idealme 16.09.2015 11:33
bardzo smacznie! :)
Mniam 16.09.2015 11:24
Świetny pomysł na smaczne i sycące danie.
Aleksandra/Olcia 16.09.2015 11:11
bardzo apetyczne danie
paulina2157 16.09.2015 11:09
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak