Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem w sosie beszamelowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem to mój hit wśród przepisów. Przygotowuję na obiad, przekąskę, szybką kolację. Uwielbiam i polecam!

Składniki:

Lista składników

cannelloni 11 sztuk
makaron penne 150 gramów
kukurydza w puszce 285 gramów
fasola czerwona z puszki 150 gramów
szpinak mrożony 300 gramów
czosnek 3 ząbki
masło 1 łyżka
Sól w młynku Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
filet z kurczaka 500 gramów
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
masło do formy
olej do smażenia

Sos beszamelowy:

masło 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 3,2% 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem w sosie beszamelowym

Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem to danie jest pełne smaku, a połączenie kurczaka z szpinakiem wewnątrz cannelloni jest pyszne i sycące. Możesz podać je z dodatkową sałatką lub kawałkiem chrupiącego chleba

Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni.

Makaron Casarecce gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki.

Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem.

Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni.

Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Na dno wykładamy makaron Casarecce, następnie układamy rurki, boki wypełniamy pozostałym farszem.

Całość zalewamy sosem beszamelowym (w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy aby powstała nam jasna zasmażka; stopniowo dolewamy mleko tak aby powstał sos o konsystencji śmietany).

Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 15 minut oraz kolejne 15 minut bez przykrycia w 180 stopniach. 

Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem to nie jedyna propozycja, która Ci się spodoba. Sprawdź także:

Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem

Brokuły pod beszamelem

Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami w sosie beszamelowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 06.05.2015 10:23
Ja też uwielbiam te grube rurki :-))
Maridka19 06.05.2015 10:22
Bardzo smakowite :)
ilka01 06.05.2015 08:54
pychota :)
Aleksandra/Olcia 06.05.2015 07:39
pyszności,uwielbiam kuchnię włoską
VioletoweKucharzenie 06.05.2015 07:20
Smaczna i sycąca zapiekana z dwoma rodzajami makaronu. Uwielbiam połączenie szpinaku, kurczaka i sosu beszamelowego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak