Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem w sosie beszamelowym
Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem to danie jest pełne smaku, a połączenie kurczaka z szpinakiem wewnątrz cannelloni jest pyszne i sycące. Możesz podać je z dodatkową sałatką lub kawałkiem chrupiącego chleba
Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni.
Makaron Casarecce gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki.
Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni.
Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Na dno wykładamy makaron Casarecce, następnie układamy rurki, boki wypełniamy pozostałym farszem.
Całość zalewamy sosem beszamelowym (w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy aby powstała nam jasna zasmażka; stopniowo dolewamy mleko tak aby powstał sos o konsystencji śmietany).
Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 15 minut oraz kolejne 15 minut bez przykrycia w 180 stopniach.