Przepis i sposób przygotowania na: Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem
Masło rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszając trzepaczką smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić.
Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko (gorące lub zimne).
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Brokuła i kalafior dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku przez kilka minut, tak aby warzywa pozostały lekko twardawe.
Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie olejem, wykładamy warzywa, polewamy sosem beszamelowym i całość posypujemy startym cheddarem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200°C i zapiekamy przez około 15-20 minut, aż sos się lekko zapiecze.
Smacznego!