Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 kopiaste łyżki
mleko 2,5 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat szczypta

Lista składników

brokuł 1 szt.
kalafior 1 nieduża szt.
ser cheddar 50 g
olej do posmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem

Mleko można zagotować z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku (opcjonalnie) dla podkręcenia smaku.
Masło rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszając trzepaczką smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić.
Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko (gorące lub zimne).
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Brokuła i kalafior dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku przez kilka minut, tak aby warzywa pozostały lekko twardawe.

Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie olejem, wykładamy warzywa, polewamy sosem beszamelowym i całość posypujemy startym cheddarem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200°C i zapiekamy przez około 15-20 minut, aż sos się lekko zapiecze.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak