Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • masło

    200 g
  • mleko

    5 łyżek
  • drożdże

    40 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto
Drożdże rozetrzeć w misce z cukrem aż będą płynne
Krok 2 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto
Podgrzać mleko, dodać do drożdży razem z mąką, solą, jajkami, masło podzielone na mniejsze kawałki
Krok 3 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto
Całość wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut
Krok 4 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zarobić, następnie podzielić na równe cząstki.
Z każdej oderwać malutką część.
Krok 5 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto
Ciasto uformować w kulkę, umieścić w foremkach, posmarować z wierzchu lekko żółtkiem rozmącanym z dwiema łyżkami mleka.
Na górę uformować malutką kuleczkę, docisnąć ją do ciasta
Krok 6 - Brioszki ( plus masełko i domowa marmolada ze śliwek i cynamonu) foto
Odstawiamy na chwile do wyrośnięcia.
Bułeczki pieczemy w temp 170 st na złoty kolor.
Pysznie smakują z świeżym masłem i marmoladą

SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat