Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bramborova polevka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 2 dag
ziemniaki 5 dużych
marchewka 1 duża
pietruszka 1 mała
boczek wędzony 15 dag
bulion mięsny 1,5 l
kminek 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 duża
czosnek 1 ząbek
masło 5 dag
mąka 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
kwaśna śmietana 200 ml
natka pietruszki

Porada

Ta zupa należy do sztandarowych zup czeskich. Bulion użyty do niej może być dowolny - można użyć kostki. Kminek według własnego uznania, można z niego zrezygnować jeśli ktoś nie lubi.

Przepis i sposób przygotowania na: Bramborova polevka

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby zalać około 500 ml gorącej wody i gotować na niedużym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć i pokroić w paseczki jeśli są w całości. Wywar przecedzić i wykorzystać do innej potrawy (zupa grzybowa, barszcz, żurek, sos, bigos) - można zamrozić.
Krok 1 - Bramborova polevka foto
2
Warzywa obrać i pokroić - marchewkę i pietruszkę w cienkie pół... lub całe plasterki, ziemniaki w kostkę.
Krok 2 - Bramborova polevka foto
3
Wrzucić do garnka razem z grzybami, zalać gorącym bulionem, dodać kminek (w zasadzie według uznania) i majeranek. Gotować pod przykryciem 20 minut.
Krok 3 - Bramborova polevka foto
4
Boczek pokroić w słupki i zrumienić na patelni. Gdyby był bardzo chudy, można dodać łyżkę oleju. Zrumieniony dodać do garnka nie patrząc na czas jaki upłynął i ile go zostało do końca gotowania jarzyn, czyli od razu po zrumienieniu...
Krok 4 - Bramborova polevka foto
5
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 5 - Bramborova polevka foto
6
Na tą samą patelnię, na której smażony był boczek wrzucić masło i rozpuścić. Gdy się spieni dodać cebulę z czosnkiem i smażyć często mieszając aż się zeszklą bez rumienienia.
Krok 6 - Bramborova polevka foto
7
Oprószyć mąką i smażyć mniej więcej przez minutę.
Krok 7 - Bramborova polevka foto
8
Dodać do zupy mieszając. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut.
Krok 8 - Bramborova polevka foto
9
Śmietanę wymieszać widelcem, wlać do niej trochę gorącej zupy i zahartować. Dodać do zupy mieszając. Spróbować i ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Krok 9 - Bramborova polevka foto
10
Podawać posypaną natką pietruszki.
Krok 10 - Bramborova polevka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.09.2016 15:10
bardzo dobra
marzut 05.02.2016 09:43
Ciekawy przepis ;)
cukiereczek 04.02.2016 19:03
przepis zapowiada że będzie smacznie
gerard.sz 04.02.2016 18:19
Trzeba będzie wypróbować, zwłaszcza, że się fajnie nazywa :P
mirosława4 04.02.2016 18:14
apetyczna ta zupka warta wypróbowania
adelajda 04.02.2016 17:30
dobra zupka
Łukasz15 04.02.2016 17:05
Dla mnie super
Konczi 04.02.2016 14:47
fantastycznie wygląda i musi być pycha
Benita 04.02.2016 14:39
Nigdy takiej nie robiłam,ale wygląda bardzo apetycznie.
ada.la 04.02.2016 13:45
ciekawa zupka
Franciszek 04.02.2016 13:04
doba zupa....
Futka 04.02.2016 11:54
Przepyszna i aromatyczna zupa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak