Brabanckie ziemniaki

Brabanckie ziemniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1kg
  • cebule

    3
  • margaryna

    3łyżki
  • ser gouda

    35dag
  • gałka muszkatołowa

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Brabanckie ziemniaki

Ziemniaki ugotowac w mundurach z łyżka soli i kminku.Zostawić do wystygniecia ,obrac ,pokroić w plasterki .Cebule posiekać drobno i usmażyć na margarynie na złoty kolor .Na tarce zetrzeć ser gouda i gałke muszkatołową .Pokrojone w plasterki ziemniaki układać w garnku na cebuli ,posypywać tartym serem ,gałka muszkatołową ,pieprzem,solą ,bazylia i tymiankiem.Górną warstwe powinien stanowic ser i parę kawałków masła lub margaryny.Piec w piekarniku.Podawac z ostra sałatka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat