Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
  • cukier

    6 łyzek
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

Przełożenie

  • masa makowa

    3/4 puszki
  • skórka pomarańczowa

    50 gram
  • daktyle

    5 sztuk
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie

Dodatkowo

  • śmietana 30%

    250 gram
  • cukier puder

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać.
Krok 2 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto
Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki.
Krok 3 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto
Przełożenie: Galaretki ( każdą osobno) rozpuścić w 400 ml wody i wylać do głębokiego talerza i zostawić do stężenia.
Krok 4 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto
Do miski przełożyć masę makową. Wlać syrop barmański i wymieszać dokładnie. Dodać skórkę pomarańczową oraz pokrojone w drobną kostkę daktyle. Ponownie wymieszać.
Krok 5 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto
Nasączenie: We wrzątku dokładnie wymieszać syrop barmański. Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy krążek biszkoptu, spiąć obręczą z tortownicy. Nasączyć. Rozsmarować połowę przygotowanej masy.
Krok 6 - Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką foto
Z każdego koloru galaretki pokroić połowę w mała kostkę. Przełożyć kostki na masę makową ( wymieszać kolory). Następnie wyłożyć resztę masy makowej, rozsmarować ją i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. Nasączyć go. Tort przykryć i odstawić na noc do lodówki.



Dekoracja: Kolejnego dnia śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować według uznania. Z pozostałej galaretki wykroić foremką do ciastek bożonarodzeniowe ozdoby i udekorować torcik. Odłożyć na jeszcze 30 min do lodówki. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 21.03.2015 14:09
musiał być pyszny
Krystyna32 15.03.2015 13:46
śliczny i pyszny
bertpvd 15.03.2015 10:26
piękny tort !
IZABELA29 15.03.2015 09:30
warto go zrobic
Maridka19 15.03.2015 08:54
Ale smakowitości :)
wwwiolka 14.03.2015 23:35
Bardzo fajny przepis.
Bernadeta1 14.03.2015 22:33
super torcik
Futka 14.03.2015 22:29
Śliczny i pyszny torcik :)
Michał2 14.03.2015 22:23
Dobry tort
Renataj 14.03.2015 21:46
Pomysłowa dekoracja.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat