Przepis i sposób przygotowania na: Botwinkowo-naleśnikowe koreczki
Przygotowanie:
CIASTO:
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta.
Całość dokładnie miksujemy. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając jego porcje na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.
Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem cebulowym. Na wierzch wykładamy warstwę liści botwinki. Całość zwijamy. Naleśniki dzielimy pod skosem, każdy na 4 części. Paprykę czerwoną i żółta kroimy w kostkę. Sałatę kroimy w paski. Przygotowane składniki nabijamy naprzemiennie na wykałaczki do połowy ich wysokości. Tak przygotowane wbijamy w pokrojone naleśniki. Podajemy.
Cebule kroimy w kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Ser biały przekładamy do miski. Dodajemy do niego śmietanę, rozdrobnione składniki oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.