Botwinkowo-naleśnikowe koreczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    2 szklanki
  • otręby pszenne

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    świeżo mielona
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • ser biały

    400 gram
  • śmietana

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka wraz ze szczypiorem
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • sól do smaku

  • botwina liście

    pęczek

Dodatkowo:

  • papryka czerwona

    1/4 sztuki
  • papryka żółta

    1/4 sztuki
  • sałata zielona

    kilka liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Botwinkowo-naleśnikowe koreczki foto

CIASTO:
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta.

Krok 2 - Botwinkowo-naleśnikowe koreczki foto

Całość dokładnie miksujemy. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając jego porcje na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.

Krok 3 - Botwinkowo-naleśnikowe koreczki foto

Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem cebulowym. Na wierzch wykładamy warstwę liści botwinki. Całość zwijamy. Naleśniki dzielimy pod skosem, każdy na 4 części.  Paprykę czerwoną i żółta kroimy w kostkę. Sałatę kroimy w paski. Przygotowane składniki nabijamy naprzemiennie na wykałaczki do połowy ich wysokości. Tak przygotowane wbijamy w pokrojone naleśniki. Podajemy.

Krok 4 - Botwinkowo-naleśnikowe koreczki foto
Nadzienie:
Cebule kroimy w kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Ser biały przekładamy do miski. Dodajemy do niego śmietanę, rozdrobnione składniki oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Botwinkowo-naleśnikowe koreczki foto
Botwinkę przepłukujemy i osuszamy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 31.12.2015 02:04
Idealne na Sylwestra.
anka1988 28.12.2015 21:35
super przekąska!
MałaMi89 28.12.2015 20:15
Super pomysł!
Aleksandra/Olcia 28.12.2015 18:30
smakowita przekąską

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat