Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z ziemniakami i jajkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso indycze 600 g,
marchewka 1 szt,
pietruszka 1 szt,
seler korzeniowy 1/4 szt,
botwinka 2 pęczki jeżeli są małe,
ziemniaki 3 -4 szt,
koper świeży 1 /2 pęczka,
cukier 4 -5 łyżek,
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
ocet według uznania,
sól do smaku

dodatkowo;

śmietana
jajka ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z ziemniakami i jajkiem

Mieso indycze płuczemy, zalewamy wodą, doprowadzamy do zagotowania, następnie ściągamy szumowiny powstałe podczas gotowania. Dodajemy warzywa takie jak kawałek selera, marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy do 20 minut.

Po tym czasie wszystkie warzywa i mięso wyjmujemy, a do powstałego wywaru wrzucamy obraną, pokrojoną marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaczki,gotujemy przez 10 - 15 minut.

Następnie dodajemy oczyszczoną, umytą i posiekaną botwinkę, gotujemy około 15 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem , dosładzamy cukrem oraz dodajemy octu smaku.

Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą oraz zabielamy śmietaną.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.06.2017 23:04
Zawsze smaczna.
Bernadeta1 01.06.2017 17:44
bardzo lubię taką zupkę
Babeczka35 01.06.2017 09:18
Pyszna zupka.
Bożena Matuszczyk 31.05.2017 16:59
Dziękuję;)
Mniam 31.05.2017 15:55
Uwielbiam taką botwinkę!
Janina 31.05.2017 15:06
Smaczna zupka;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak