Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z ziemniaczkami na żeberkach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 0,5 kg
botwinka 2 pęczki
włoszczyzna 1 pęczek
koperek 1 pęczek
ziemniaki 1 kg
czosnek ząbki 3 sztuki
śmietana 18 proc 200 ml
przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz 1/2 łyżeczki (ziarnisty)
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny z połowy
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
woda 3 l

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z ziemniaczkami na żeberkach

1. Żeberka myjemy i dzielimy na cienkie paski. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gdy się wyszumują zdejmujemy pianę i gotujemy 10 minut.
2. Po tym czasie wrzucamy obrane i umyte ząbki czosnku, włoszczyznę, pół pęczka koperku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Gotujemy 40 minut.
3. Z zupy wyławiamy zieleninę, por, seler i pietruszkę (zostawiamy tylko mięso, marchew i czosnek). Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i buraczki z botwinki, oraz posiekane drobno liście botwiny. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i cukier, wlewamy sok z cytryny. Gotujemy 20 minut.
4. Po tym czasie zupę doprawiamy według uznania świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy drobno posiekany pozostały koperek. Podajemy z kleksem śmietany. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 29.04.2016 21:21
Uwielbiam botwinkę! :)
w mojej kuchni 29.04.2016 16:37
takie obiadki to bardzo lubię
Babeczka35 28.04.2016 20:12
Super zupka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak