Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z jajkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko
skrzydełka kurczaka 2 szt
ziemniaki 5 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
botwinka 6 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt
śmietana 2 łyżki
sól
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z jajkiem

Kroki postępowania

1
Na wrzątek wrzucamy skrzydełka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, sól i Kucharek i gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w pół plasterki wrzucamy do zupy, nadal gotujemy.
Krok 1 - Botwinka z jajkiem  foto
2
W międzyczasie obieramy ziemniaki, myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do zupy i całość gotujemy do miękkości ziemniaków.
Krok 2 - Botwinka z jajkiem  foto
3
Następnie wrzucamy umyte i drobno pokrojone buraczki wraz z liśćmi. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Krok 3 - Botwinka z jajkiem  foto
4
W kuku mieszamy śmietanę z wodą, zabielamy nią botwinkę. Przyprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze dwie minuty.
Krok 4 - Botwinka z jajkiem  foto
5
Jajka gotujemy na twardo, ostudzone obieramy i kroimy w ćwiartki. Do talerzy nalewamy ciepłą botwinkę, na wierzchu układamy ćwiartki jajka.
Krok 5 - Botwinka z jajkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak