Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

botwina

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwina 2 pęczki
kości wędzone 1/2 kg.
koperek wg uznania
sól do smaku
buraki ugotowanie i starte 3 sztuki
ziemniaki młode 1/2 kg.
ocet 10 % 2 łyżki
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
boczek 1/2 kg.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: botwina

Kroki postępowania

1
od zimnej wody gotuję kości wędzone dodaję listek i ziele, gotuję do miękkości kości,botwinę myję i kroję ,ugotowane buraki ścieram na tarce o średnich oczkach.
Krok 1 - botwina foto
2
do wywaru dodaję pokrojoną botwinę oraz buraki wlewam ocet i gotuję 15 minut .
Krok 2 - botwina foto
3
po tym czasie dodaję pokrojony koperek
Krok 3 - botwina foto
4
boczek kroję w kostkę i podsmażam ,gotuję ziemniaki
Krok 4 - botwina foto
5
botwinkę doprawiam solą i pieprzem podaję w misce ,a na talerzyku oddzielnie ziemniaki okraszone podsmażonym boczkiem i posypane (koniecznie ) koperkiem.
Krok 5 - botwina foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak