Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowa konfitura

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówka amerykańska 1 kg
cukier 600 gram
cytryna 2 małe

Porada

To idealny dodatek do deserów, ciast, czy świeżego pieczywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowa konfitura

Borówkę płuczemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka i dodajemy do niej cukier. Całość stawiamy na gazie i podgrzewamy na małym ogniu. Smażymy około 40 -50 minut. Co jakiś czas mieszamy. W trakcie smażenie z cytryn wyciskamy sok. Wyciśnięty dokładamy do borówek.
Jeśli konfitura uzyskała już pożądaną konsystencje przekładamy ją do wyparzonych słoiczków (Powinna być dość gęsta, nie lejąca).
Słoiczki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut (według sprawdzone sposobu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 25.01.2016 11:17
fajna konfitura
Madzai 07.12.2015 21:36
Aż chce się łyżeczkę zanurzyć i spróbować :)
Kasnaj 07.12.2015 12:44
najlepsza konfitura
JulkaTomeczek 07.12.2015 11:46
Ale bym zjadła, pyszne
Mniam 07.12.2015 11:39
Konfitura z borówki amerykańskiej jest przepyszna!
Wafelek2601 07.12.2015 10:53
Z chęcią wypróbuję
gusia1000 07.12.2015 00:19
Idealna na zimę.
norweska20 06.12.2015 23:05
TO MUSI BYĆ SMACZNE :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak