Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowa fantazja
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier oraz żółtka.
Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać masę.
W nagranym wcześniej piekarniku w temp. 180 st. C piec ok 30 - 40 minut.
Przygotowanie masy:
Galaretki (w kolorze fioletowym mogą być np. jagodowe) rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
Śmietankę ubić, dodać cukier puder - w zależności od śmietanki może się nie ubić i trzeba będzie dodać śmietan fiksu. Na sam koniec do ubitej śmietanki dodać tężejącą galaretkę.
Przygotowanie:
Biszkopt przekroić na pół. Spód biszkoptu nasączyć lekko herbatą. Wylać połowę masy śmietankowej, wysypać na masę równomiernie borówkę i wylać resztę masy. Całość przykryć drugą połówką biszkoptu.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Pozostawić na 2-3 godz. w lodówce.