Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

borówka leśna do herbatki i nie tylko

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówka leśna 1 kg.
cukier 1 kg.

Przepis i sposób przygotowania na: borówka leśna do herbatki i nie tylko

Borówkę oczyścić,dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem najlepiej na sicie,osączoną borówkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Następnie zmieloną borówkę włożyć najlepiej do makutry wsypać cukier i ucierać kulką tak długo aż cukier się całkowicie rozpuści a borówki zaczną robić się gęste(ucierałam ok.1,5 godz.czym dłużej się uciera to lepiej). Gotową gęstą masę nakładać do słoików i szczelnie zakręcać nie pasteryzować,wynieść w zaciemnione chłodne miejsce.Zimą można używać jako dodatek do herbatki lub na przeziębienie.Polecam :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 20.08.2013 22:33
prosty i fajny przepis
Sroczka 20.08.2013 20:56
Herbatka z tak przygotowaną borówką musi być pyszna.
iwi 20.08.2013 18:24
Bardzo dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak