BOMBKI Z KRUCHEGO CIASTA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasteczka

  • masło

    120 g (miękkiego)
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

  • mąka

    około 1 i 1/2 szklanki

Dekoracja

  • pisaki spożywcze

    biały i złoty
  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieram z cukrem. Dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, dokładnie łączę.
Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam dłonią. Słomką wycinam otwory na wstążkę.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 12 minut w 180 stopniach.
Upieczone i przestudzone ciasteczka nawlekam na wstążkę, zawiązuję kokardkę. Dekoruję pisakami i śnieżynkami.
jejkuchnia
DODATKOWO POTRZEBNA BĘDZIE WSTĄŻKA I SŁOMKA. :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat