Boeuf Strogonow

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina pieczeniowa

    1 kg
  • pieczarki

    1 kg
  • por (biała część)

    3 szt.
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • liść laurowy

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boeuf Strogonow foto
Wołowinę myjemy i kroimy w kostkę lub paski jak to woli. Ja kroję w kostkę. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż się zbiorą szumowiny,
Krok 2 - Boeuf Strogonow foto
Pieczarki myjemy w zimnej wodzie. Dokładnie oczyszczając je. Następnie kroimy je w plastereczki.
Krok 3 - Boeuf Strogonow foto
Zaklepkę robimy z : w miseczce wsypujemy 2 łyżki płaskie mąki pszennej, troszkę wody i wszystko dokładnie mieszamy by nie powstały żadne grudki. Śmietanę 18% w pojemniczku mieszamy i stopniowo dodajemy do zawiesiny z mąki i wody. Mieszamy tak do uzyskania gładkiej masy.
Krok 4 - Boeuf Strogonow foto
Trzy pory myjemy dokładnie pod wodą. Odcinamy korzenie jak i zieloną część. Zostawiamy tylko białe części. Kroimy białą część w poprzek. Następnie kroimy je pół krążki.
Krok 5 - Boeuf Strogonow foto
Gdy na wywarze z wołowiny powstaną szumowiny to zbieramy je. Doprawiamy według smaku: kucharek, pieprz, liść laurowy. Wsypujemy do garnka pokrojone pieczarki i pora. Wszystko razem gotujemy do miękkości mięsa. Wtedy dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Następnie hartujemy zaklepkę dodając do niej 1 chochlę wywaru i dokładnie mieszając. Wtedy dopiero zalewamy cały wywar. Czekamy aż wszystko się razem zagotuje i sprawdzamy smaki. Wtedy jeszcze doprawiamy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolcia_90 24.08.2015 23:24
Pyszne danie :) Uwielbiam :)
mariuszek8 18.08.2015 11:32
Uwielbiam go! Ja dodaję ogórka kiszonego i trochę musztardy
agaK. 17.08.2015 13:53
Też robię strogonowa z wołowiną najczęściej:) Pyszny jest.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat