Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boef Strogonow

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 500 g
grzyby suszone 150 g
cebula 2
bulion wołowy 1 szklanka
ogórki kiszone 3
mąka pszenna 1 łyżka
kwaśna śmietana 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
kasza gryczana wedle uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Boef Strogonow

Suszone grzyby włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić, by zmiękły.
W międzyczasie wołowinę pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć mięso aż zbrązowieje i wyparuje część “wody”. Podczas gdy mięso się smaży drobno kroimy cebulę, sól, pieprz oraz gałkę Następnie dodajemy do mięsa. Kiedy cebula się zeszkli dodać odsączone grzyby i bulion. Całość dusić ok. 25 minut, do miękkości mięsa.
Dodać pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego, wymieszać, zagotować.
Podawać z kaszą gryczaną i kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.03.2014 19:18
robię podobny :)
Ewelina1991 04.03.2014 13:32
super potrawka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak