Boczek rolowany na ostro

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy

    1,3 kg
  • oliwa

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

  • czosnek

    5 ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boczek rolowany na ostro foto
Mięsny boczek dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć bardzo delikatnie oliwą.
Czosnek posiekać. Mięso natrzeć czosnkiem oraz przyprawami z obu stron.
Krok 2 - Boczek rolowany na ostro foto
Zwinąć roladę, mocno związać nicią bawełnianą.

Krok 3 - Boczek rolowany na ostro foto
Włożyć do woreczka do pieczenia i odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Po tym czasie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 1,5 godziny.

Krok 4 - Boczek rolowany na ostro foto
15 minut przed końcem pieczenia wyjąć z worka, aby mięso się zrumieniło.

Krok 5 - Boczek rolowany na ostro foto
Upieczony boczek pokroić w plastry i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 23.05.2015 08:27
pyszny boczuś
mirosława4 11.05.2015 15:24
boczek pierwsza klasa !
Janina 11.05.2015 15:02
Lubie takie wędlinki robione w domu;)
Aannkaa82 11.05.2015 13:51
Uwielbiam boczuś i robie prawie identyczny, pycha ze świeżym chlebkiem :)
Wacław 11.05.2015 13:46
pyszny boczuś :-)
Aleksandra/Olcia 11.05.2015 12:54
bardzo lubię na chlebku
gosia561 11.05.2015 12:23
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat