Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku

Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tak upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Jest naprawdę smaczny oraz bardzo aromatyczny, więc jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki - to z pewnością musicie go upiec!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • Boczek wieprzowy

    1.2 kilograma

Marynata:

  • sos sojowy

    3 łyżki
  • majeranek

    2 łyżki
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • papryka ostra

    1 łyżeczka
  • tymianek

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • liście lurowe

    5 sztuk
  • czosnek suszony

    2 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek. Na końcu mięso naszpikować odrobiną płatków czosnku (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki).

Na wierzchu równomiernie ułożyć liście laurowe oraz pozostały czosnek.

Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.

Diana Rusiłowicz
Czosnek suszony powinien być w płatkach, nie mielony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

11.12.2018 21:53
Pyszna i aromatyczna marynata, idealna do boczku.

Bożena Matuszczyk

11.12.2018 13:16
Oj mój mąż byłby uszczęśliwiony ,bardzo lubi takie pyszności.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat