Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek musztardowo - ketchupowy

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżego boczku ze skórą 1 kg
marynata
błyskawicznej marynaty 2 łyżki
musztardowej
Musztarda chrzanowa Prymat 4 łyżki
octu balsamicznego 2 łyżki
soli 1/2 łyżeczki
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
ketchup 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek musztardowo - ketchupowy

Kroki postępowania

1
Boczek umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
Krok 1 - Boczek musztardowo - ketchupowy foto
2
Po tym czasie dno pojemnika próżniowego posmarować 1/2 marynaty,
Krok 2 - Boczek musztardowo - ketchupowy foto
3
na nią położyć boczek skórą do dołu i posmarować górę resztą marynaty. Naczynie zakryć, odessać powietrze i wstawić pojemnik do lodówki na kilka godzin. Potem zamarynowany boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wstawić pod przykryciem do zimnego piekarnika. Zegar nastawić na 160 stopni a czas na 120 minut.
Krok 3 - Boczek musztardowo - ketchupowy foto
4
Upieczony boczek wystudzić i podawać zamiast wędlin do pieczywa.
Krok 4 - Boczek musztardowo - ketchupowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 07.09.2013 19:41
pysznie wygląda
Magula 07.09.2013 17:19
mniam wspaniałości
Izabela77 07.09.2013 11:13
oj boczuś wspaniały
iziona 07.09.2013 07:58
Przepiękny kawałeczek boczku
ana1 07.09.2013 03:16
też taki robię jest pyszny
Katarzyna/kate1980 06.09.2013 21:56
świetnie wygląda
Gary Michy 06.09.2013 21:23
Pyszny boczek, zjadłabym :)
malaczarna23 06.09.2013 20:55
super boczuś :)
gosia561 06.09.2013 20:48
doskonałe mięsko
Konczi 06.09.2013 20:09
jaki pyszny - super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak