Ifa

Boczek marynowany na grilla

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek surowy

    600 g

Marynata

  • Grill - przyprawa ziołowa

    2 łyżeczki
  • czosnek staropolski Prymat

    1 łyżeczka
  • chilli pieprz cayenne Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól ziołowa

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boczek marynowany na grilla foto
Boczek pokrój w plastry.
Krok 2 - Boczek marynowany na grilla foto
W miseczce wymieszaj składniki na marynatę, powstanie pasta.
Krok 3 - Boczek marynowany na grilla foto
Każdy plaster posmaruj z obydwu stron pastą, ułóż w naczyniu, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny (najlepiej zostawić na noc).
Krok 4 - Boczek marynowany na grilla foto
Piecz na grillu węglowym. Można też boczek podpiekać na specjalnych tackach aluminiowych z dziurami. Boczek będzie taki lekko podpieczony bo użyłam sosu sojowego i miodu, które się pod wpływem pieczenia karmelizują, ale powodują że mięso jest chrupiące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat