Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek marynowany na grilla

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

boczek surowy 600 g

Marynata

Grill przyprawa ziołowa Prymat 2 łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
sos sojowy 1 łyżka
miód płynny 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek marynowany na grilla

Kroki postępowania

1
Boczek pokrój w plastry.
Krok 1 - Boczek marynowany na grilla foto
2
W miseczce wymieszaj składniki na marynatę, powstanie pasta.
Krok 2 - Boczek marynowany na grilla foto
3
Każdy plaster posmaruj z obydwu stron pastą, ułóż w naczyniu, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny (najlepiej zostawić na noc).
Krok 3 - Boczek marynowany na grilla foto
4
Piecz na grillu węglowym. Można też boczek podpiekać na specjalnych tackach aluminiowych z dziurami. Boczek będzie taki lekko podpieczony bo użyłam sosu sojowego i miodu, które się pod wpływem pieczenia karmelizują, ale powodują że mięso jest chrupiące.
Krok 4 - Boczek marynowany na grilla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak