Boczek czosnkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

  • czosnek

  • olej

  • Majeranek suszony Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całą pałke czosnku (duża!) obieramy i przeciskamy, do mieszczki wlewamy ok 6 łyzek oleju i dodajemy czosnek, 1 łyzeczke soli, pół łyzeczki kucharka, sporo pieprzu, garśc majeranku i troche ziół prowanslaskich - miksture dokladnie mieszamy. Boczek nacinamy w poprzek ok 3-4 cm i robimy wiele takich dziurke - nacieramy go dokladnie naszą marynatą, wciskajac tez do utworzonych dziurek, skladamy go na poł i odstawiamy w chlodne miejsce na 24h. nąstępnie przekrawamy go na pół i robimy 2 rolady, które bardzo dokladnie zwijamy sznurkiem - pieczemy ok 2h, sznurki zdejmujemy dopiero na 2 dzien jak mieso calkiem wystygnie

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna/Dzastus 17.07.2012 11:08
musi miec cudowny aromat :)
Małgorzata106 17.12.2011 16:06
super
Magdalena/26Mooi 01.02.2011 06:35
ten lepszy;)
mysza666 15.01.2011 19:18
Uwielbiam mięso pieczone!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat