Bob czorba - Bułgarska zupa fasolowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała fasola

    200 g
  • marchewka duża

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler kawałek

    1 szt
  • olej

    3 łyżki
  • papryka czerwona

    1 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • przecier pomidorowy

    1,5 łyżki
  • słodka papryka Prymat do smaku

  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • mięta suszona

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • cebula biała

    1 szt
  • papryczka chili

    kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy i moczymy w wodzie przez noc. Następnie odlewamy wodę i zalewamy fasolę około 2 litrami świeżej wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone w kostkę pietruszkę ,seler i marchewkę
pokrojoną w plasterki. Gotujemy na małym ogniu aż fasola zmięknie.
Przygotowujemy zasmażkę. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na gorącym oleju. Dosypujemy mąkę i podsmażamy. Zasmażkę rozprowadzamy częścią wywaru. Dodajemy do zupy razem z koncentratem pomidorowym, pokrojoną w
kostkę papryką i ostrą papryczką, doprawiamy do smaku,solą, pieprzem,mieloną papryką,bazylią i miętą. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

RADA:suchą mięte można zastąpić świeżą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 23.03.2013 07:30
bardzo sycąca
ZEWA 23.08.2012 12:52
musi być smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat