Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
biała fasola
200 g -
marchewka duża
1 szt -
pietruszka
1 szt -
seler kawałek
1 szt -
olej
3 łyżki -
papryka czerwona
1 szt -
mąka
1 łyżka -
przecier pomidorowy
1,5 łyżki -
słodka papryka Prymat do smaku
-
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka -
mięta suszona
1 łyżeczka -
sól do smaku
-
cebula biała
1 szt -
papryczka chili
kawałek
Przepis i sposób przygotowania Bob czorba - Bułgarska zupa fasolowa
pokrojoną w plasterki. Gotujemy na małym ogniu aż fasola zmięknie.
Przygotowujemy zasmażkę. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na gorącym oleju. Dosypujemy mąkę i podsmażamy. Zasmażkę rozprowadzamy częścią wywaru. Dodajemy do zupy razem z koncentratem pomidorowym, pokrojoną w
kostkę papryką i ostrą papryczką, doprawiamy do smaku,solą, pieprzem,mieloną papryką,bazylią i miętą. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
RADA:suchą mięte można zastąpić świeżą
Komentarze (2)