Błyskawiczny sos z tłuszczu i mąki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tłuszcz

    200 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • woda

    220 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • przyprawa kucharek

    3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z pozostałego po smażeniu na patelni mięsa tłuszczu robimy szybki sos do ziemniaków. Dodajemy 2 płaskie łyżki mąki, dobrze mieszamy, by nie było grudek. Dodajemy wodę, następnie sól, pieprz oraz przyprawę Kucharek w płynie. Mieszamy, zagotowujemy. Na koniec można posypać zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 24.03.2013 11:14
ee nie zdrowy a co jest teraz zdrowe :) taki sosik robi moja mama a mi nigdy sie nie udalo az do dzis!!!!!!! WIELKIE dzieki za przepyszny przepis ,musze przyznac ze tylko na tej stronie go znalazlam co jest wyczynem :)
Marlena/Kinia 03.11.2011 09:58
Treonino- zdrowe na pewno nie jest, ale jak raz na jakiś czas zrobi Pani taki sosik to nic się nie stanie:) wszystko jest dla ludzi , ale z umiarem:) pozdrawiam
treonina 02.11.2011 22:23
Sos z pozostałego po smażeniu tłuszczu? Hmm... to chyba nie jest zbyt zdrowe... Co innego z duszonego mięsa...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat