Błyskawiczna zapiekanka z tortellini i pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tortellini

    250 g
  • pieczarki

    30 dag
  • cebula

    1 szt
  • śmietana 18-procentowej

    150 ml
  • śmietanka kremowa

    150 ml
  • olej

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • ser żółty

    10 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pieczarki na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy grzyby i lekko solimy. Dzięki temu puszczą wodę, która z czasem wyparuje. W tym czasie gotujemy tortellini według przepisu na opakowaniu, by było al dente. Gdy pieczarki troszkę zmiękną dodajemy do nich śmietankę, a po wymieszaniu dodajemy śmietanę 18% i doprawiamy do smaku. Nasze naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy do niego sos i tortellini delikatnie mieszając. Całość posypujemy startym serem oraz oregano. Zapiekamy w nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
hahanka 12.02.2016 23:11
pyszna, muszę spróbować
EmciaPichci 03.04.2014 08:37
o, takiej jeszcze nie jadłam!
ana1 08.10.2013 20:24
pyszne jedzenie
Aleksandra/Olcia 08.10.2013 19:12
ale smakowite
nutellla 08.10.2013 19:08
bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat