Blok czekoladowy z ryżem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała czekolada

    150 g
  • masło

    55 g
  • miód płynny

    1 łyżka
  • ryż preparowany

    50 g
  • czekolada deserowa

    125 g
  • miód płynny

    2 łyżki
  • masło

    55 g
  • ryż preparowany

    75 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

WARSTWA BIAŁA
ryż (można od razu całość z obydwu warstw) wrzucamy na suchą patelnię i na małym ogniu podgrzewamy, aby był chrupiący. Mieszamy aby się nie przypalił.
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy miód i masło. Mieszamy. Gorącą masę czekoladową, łączymy z częścią ryżu i przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej.
WARSTWA BRĄZOWA
powtarzamy czynności jak w warstwie białej.
Czekoladę deserową można zastąpić gorzką.
Gotową masę wykładamy na białą masę.
Pozwalamy aby czekolada wystygła. Następnie formę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 01.10.2013 15:51
ooo fajny przepis, blok ładnie się prezentuje;)
bietka 30.09.2013 15:38
bardzo fajny przepis :)
Piotr-21 30.09.2013 13:11
bardzo dobry
Barbara/zuza22_85 30.09.2013 13:04
ale fajny :)
sylwia_mc 30.09.2013 12:59
świetny deser
Ania321 30.09.2013 12:48
fajny deser :)
Olga_SK 30.09.2013 12:44
Całość pysznie się prezentuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat