Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z "wsadem".
3/4 szklanki szynki gotowanej ,pokrojonej
1/2 szklani cebulek złocistych marynowanych
Posypka:
ser starty
uprażony czarny sezam
Lekko podgrzać połowę mleka, dodać połowę przesianej mąki i drożdże .
Wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Dodać resztę mąki i mleka ,żółtka, masło i sól.
Ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Wsypać kawałki szynki i całe cebulki, wymieszać.
Piec na oleju placuszki o średnicy 8-10cm.Przewrócić na drugą stronę i wierzch posypać serem i sezamem.
Z tej ilości otrzymamy 8 blinów. Jeżeli nie jemy na bieżąco ,czyli prosto z patelni, to trzymamy je w ciepłym piekarniku do czasu podania.
Smacznego!