Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z "wsadem".

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
mleko 3,2% 250 ml
masło stopione 1 łyżka
drożdże 1,5 dag
jajko 2 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z "wsadem".

Wsad:
3/4 szklanki szynki gotowanej ,pokrojonej
1/2 szklani cebulek złocistych marynowanych
Posypka:
ser starty
uprażony czarny sezam

Lekko podgrzać połowę mleka, dodać połowę przesianej mąki i drożdże .
Wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Dodać resztę mąki i mleka ,żółtka, masło i sól.
Ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Wsypać kawałki szynki i całe cebulki, wymieszać.
Piec na oleju placuszki o średnicy 8-10cm.Przewrócić na drugą stronę i wierzch posypać serem i sezamem.
Z tej ilości otrzymamy 8 blinów. Jeżeli nie jemy na bieżąco ,czyli prosto z patelni, to trzymamy je w ciepłym piekarniku do czasu podania.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 05.10.2013 18:30
Ciekawy i pyszny ten "wsad".
dziewczyna_z_kodeksem 05.10.2013 17:58
wyglądają bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak