Bliny z "wsadem".

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • mleko 3,2%

    250 ml
  • masło stopione

    1 łyżka
  • drożdże

    1,5 dag
  • jajka

    2 szt
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wsad:
3/4 szklanki szynki gotowanej ,pokrojonej
1/2 szklani cebulek złocistych marynowanych
Posypka:
ser starty
uprażony czarny sezam

Lekko podgrzać połowę mleka, dodać połowę przesianej mąki i drożdże .
Wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Dodać resztę mąki i mleka ,żółtka, masło i sól.
Ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Wsypać kawałki szynki i całe cebulki, wymieszać.
Piec na oleju placuszki o średnicy 8-10cm.Przewrócić na drugą stronę i wierzch posypać serem i sezamem.
Z tej ilości otrzymamy 8 blinów. Jeżeli nie jemy na bieżąco ,czyli prosto z patelni, to trzymamy je w ciepłym piekarniku do czasu podania.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joanna__s 05.10.2013 18:30
Ciekawy i pyszny ten "wsad".
dziewczyna_z_kodeksem 05.10.2013 17:58
wyglądają bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat