Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z serem ricotta i owocami
Kroki postępowania
Naleśniki przestudzić do temperatury pokojowej. (jeśli nie zużyjemy wszystkich naleśników, należy je zamrozić, nie przechowywać w lodówce)
Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Naleśniki nadziać serem i owocami. Na środek każdego naleśnika nakładać po 2 łyżki owoców, na owoce nałożyć po 3 łyżeczki nadzienia serowego. Naleśniki zawinąć w kopertę i odwrócone gładką powierzchnią do góry bliny układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem pudrem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni przez ok 15-20 minut (aż zaczną puchnąć jak poduszeczki).
W tym czasie przygotować sos. W rondelku o grubym dnie podgrzać owoce z łyżką cukru pudru, tylko do momentu aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok.
Smacznego :)