Bliny z ryżem i grzybami

Bliny z ryżem i grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Drożdżowe placuszki coś w rodzaju naszego naleśnika, ale mniejsze, grubsze i z ciasta z mąki gryczano–pszennej. Według dawnych receptur do ciasta dodawano też różnego rodzaju kasze. Dodałam ryżu, białego, długoziarnistego. Wyszło smacznie i pulchnie. Można je poddawać na różne sposoby, np.z grzybami

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka pszenna

    10 dag
  • mąka gryczana

    15 dag
  • ryż

    10 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • drożdże świeże

    3 dag
  • woda ciepła

    4 łyżki
  • cukier

    2.5 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • masło roztopione

    2 łyżki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • olej do smażenia

    0.5 szklanka

Farsz grzybowy

  • grzyby świeże

    35 dag
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • natka pietruszki Prymat

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    10 dag
  • sól

    0 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko, czyli ok. 5 min., dłużej niż zwykle. Odstawić aby ostygł.

Do miseczki rozkruszyć drożdże, rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 4 łyżki ciepłej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosły i na powierzchni pojawiły się pęcherzyki powietrza.

Do dużej miski przesiać mąki. Wymieszać z resztą cukru i solą.
Na środku zrobić zagłębienie.
Mleko lekko podgrzać. Wlać do mąki 3/4 szklanki mleka i zaczyn z drożdży.
Wszystko razem wymieszać.

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.
Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i roztopionym masłem.
Wlać do ciasta i wyrabiać aż ciasto wchłonie całą mieszankę mleka z masłem i powstanie gładkie ciasto.
Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 – 40 min.

W tym czasie przygotować grzyby.
Oczyścić je, opłukać i pociąć w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przesmażyć przez ok. 3 min.
Następnie wsypać grzyby, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i smażyć często mieszając, aż płyn z grzybów odparuje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wracamy do ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami do ciasta na przemian z wcześniej ugotowanym i przestudzonym ryżem.
Ciasto nie może być zbyt rzadkie, więc nie ma konieczności dodawać całej piany.

Na patelni rozgrzać olej, tak aby powstała cienka warstwa.
Nakładać łyżką porcję ciasta, formować placuszki i smażyć na rumiano, na małym ogniu, przez ok 1min. z każdej strony.
Odkładać na talerz wyłożony papierowy ręcznikiem aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Dobrze jest też odstawić talerz w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego wcześniej do 60 st. piekarnika) na czas gdy wszystkie bliny będą usmażone.

W tym czasie na suchej patelni uprażyć posiekane grubo orzechy (mogą pozostać nawet ćwiartki)
Gdy bliny są już usmażone, tuż przed podaniem do farszu grzybowego dodajemy jeszcze orzechy (aby zachowały chrupkość) i posiekaną natkę pietruszki. Wyłożyć grzyby na wierzch każdego placka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat