Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto
-
mąka pszenna
10 dag -
mąka gryczana
15 dag -
ryż
10 dag -
jajko
2 sztuki -
drożdże świeże
3 dag -
woda ciepła
4 łyżki -
cukier
2.5 łyżki -
mleko
1 szklanka -
masło roztopione
2 łyżki -
sól
0.5 łyżeczki -
olej do smażenia
0.5 szklanka
Farsz grzybowy
-
grzyby świeże
35 dag -
masło
2 łyżki -
cebula
1 sztuka -
ząbek czosnku
1 sztuka -
Natka pietruszki suszona Prymat
2 łyżki -
orzechy włoskie
10 dag -
sól
0 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
0 szczypta
Sposób przygotowania
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko, czyli ok. 5 min., dłużej niż zwykle. Odstawić aby ostygł.
Do miseczki rozkruszyć drożdże, rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 4 łyżki ciepłej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosły i na powierzchni pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Do dużej miski przesiać mąki. Wymieszać z resztą cukru i solą.
Na środku zrobić zagłębienie.
Mleko lekko podgrzać. Wlać do mąki 3/4 szklanki mleka i zaczyn z drożdży.
Wszystko razem wymieszać.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.
Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i roztopionym masłem.
Wlać do ciasta i wyrabiać aż ciasto wchłonie całą mieszankę mleka z masłem i powstanie gładkie ciasto.
Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 – 40 min.
W tym czasie przygotować grzyby.
Oczyścić je, opłukać i pociąć w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przesmażyć przez ok. 3 min.
Następnie wsypać grzyby, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i smażyć często mieszając, aż płyn z grzybów odparuje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wracamy do ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami do ciasta na przemian z wcześniej ugotowanym i przestudzonym ryżem.
Ciasto nie może być zbyt rzadkie, więc nie ma konieczności dodawać całej piany.
Na patelni rozgrzać olej, tak aby powstała cienka warstwa.
Nakładać łyżką porcję ciasta, formować placuszki i smażyć na rumiano, na małym ogniu, przez ok 1min. z każdej strony.
Odkładać na talerz wyłożony papierowy ręcznikiem aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Dobrze jest też odstawić talerz w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego wcześniej do 60 st. piekarnika) na czas gdy wszystkie bliny będą usmażone.
W tym czasie na suchej patelni uprażyć posiekane grubo orzechy (mogą pozostać nawet ćwiartki)
Gdy bliny są już usmażone, tuż przed podaniem do farszu grzybowego dodajemy jeszcze orzechy (aby zachowały chrupkość) i posiekaną natkę pietruszki. Wyłożyć grzyby na wierzch każdego placka.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się