Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny cioci Frani

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Bliny

mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kefir 1 szklanka
sól do smaku
jajko
olej do smażenia

maczanka

boczek 30 dag
śmietana
jajko 5 sztuk
olej do smażenia
sól i pieprz

Porada

Zamiast proszku do pieczenia można użyć świeżych drożdży. Pamiętajmy jednak, żeby zastąpić kefir mlekiem. Nie uzywamy drożdży razem z kefirem ponieważ bliny nam nie podrosną.

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny cioci Frani

Składniki na bliny połączyć w misce rozprowadzając kefirem do konsystencji gęstej śmietany.
Boczek pokroić w kostke i podsmażyć na złocisty kolor. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Doprawić do smaku i zagotować. Na patelni po smażonym boczku, smażymy jajka na miękko. Jaja dodajemy do naszej maczanki ciągle mieszając.
wykładamy bliny na talerz i polewamy maczanką lub dajemy obok .
Gotowe ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak