Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

mąka gryczana 150 g
mąka pszenna 150 g
sól 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
mleko 350 ml
masło stopione 50 g
jajko 2 szt
olej do smażenia

dodatki

kwaśna śmietana
wędzone ryby
cytryna
koperek
szynka parmeńska
ogórek
groszek
papryka

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

Do miski przesiać obie maki. Dodać cukier, drożdże i cukier, a następnie wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Dokładnie wymieszać, przykryć ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1h). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z miękkim masłem. Białka ubić na sztywna pianę. Do masy gryczanej dodać najpierw żółtka z masłem, wymieszać a następnie dodać białka i delikatnie połączyć. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać małe porce ciasta i smażyć na złoto z obu stron. Ręcznikiem papierowym odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać z kwaśna śmietaną i ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak