Bitki z polędwicy wołowej w sosie malinowo-miętowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    40 dag
  • maliny

    15 dag
  • brandy

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mięta listki

  • cukinia

    1 szt
  • ryż

    5 dag
  • bulion

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić na 4 cienkie plastry,(wykorzystać przednią lub tylną część warkocza polędwicy )doprawić solą i pieprzem.
Usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, 2min z każdej strony.
Patelnię po smażeniu zdeglasować, wlać trochę bulionu, brandy wsypać maliny(odłożyć kilka do dekoracji) i listki mięty.
Gotować 3 min, przecedzić, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Jeżeli nie uda się nam zredukować sosu do pożądanej gęstości, można lekko zaciągnąć mąką ziemniaczaną.

W międzyczasie gotować ryż w bulionie (kostka).
Po 10 min gotowania dołożyć 5centymetrowe wydrążone, słupki cukinii.

Na talerzu ułożyć słupki cukinii z ryżem, bitki i polać sosem malinowo-miętowym. Świeże maliny dodają potrawie smakowitości.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maria 70 26.10.2013 16:10
Sos malinowo-miętowy w tym towarzystwie zauroczył mnie.
jasiek 26.10.2013 03:04
pięknie podane
kokoszka 25.10.2013 17:48
super kolorowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat